Mindfulness

Steeds vaker komen we de term ‘mindfulness’ tegen: mindfulness werken, mindful eten, mindful boodschappen doen. Tegenwoordig ‘moeten’ we alles mindful doen. Maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin je openstaat voor de geestelijke situatie waarin je op dat moment bent. Simpel gezegd ben je je meer bewust van je gevoelens en fysieke prikkels van dat moment. Dus stel je voor dat je rustig op de bank zit met een kopje thee en een tijdschrift. Een ideaal moment om te genieten maar het lukt niet, omdat je met je gedachten bij een probleem zit of omdat je steeds geprikkeld wordt door de binnenkomende WhatsApp berichtjes. In zo’n situatie kan mindfulness je helpen om wel optimaal te genieten van het moment. Mindfulness leert je om aandacht te geven aan het moment dat je op de bank zit met je kopje thee en tijdschrift. Het leert je in het nu te leven en te genieten van het moment.

Waarom mindfulness?

Waarom zou ik mindful worden of mindful gaan leven? Mindfulness helpt je om meer aandacht te hebben voor ervaringen, voor zowel positieve als negatieve ervaringen. Bij positieve ervaringen zal je door mindfulness meer van de ervaring genieten. Bij negatieve ervaringen zal je door mindfulness bewust worden van de negativiteit en zal je proberen om de negativiteit om te zetten in positiviteit. Hierdoor leidt mindfulness tot meer aandacht voor je dagelijkse bezigheden, tot meer bewustwording en voor minder stress.

Drie simpele mindfulness oefeningen

1.     Wees mindful in wat je doet

Kies een alledaagse bezigheid uit en besteed al je aandacht aan deze bezigheid. Denk bijvoorbeeld een bezigheid zoals koken. Richt je aandacht tijdens het koken ook echt op het kookproces. Laat je niet afleiden door prikkels om je heen. Je zult merken dat je zal genieten van het kookproces en dat je bewust een maaltijd op tafel brengt waar je veel liefde en aandacht in gestoken hebt.

2.     Voel je lichaam

Probeer bewust te worden van je lichaam. Focus je op je ademhaling en op je hartslag. Probeer in je gedachten je lichaamsdelen te voelen en besef eens wat je lichaam voor je doet.

3.     Wees geduldig

We leven in een maatschappij waar alles snel snel snel moet, want snel is goed en langzaam is slecht. Maar snelheid zorgt ervoor dat je vergeet te ervaren. Je bent je maar half bewust van het moment. Dus neem je voor om voortaan je taken geduldig te volbrengen en in het nu te leven.

Zijn deze drie simpele mindfulness oefeningen niet genoeg, kom dan naar onze mindfulness workshop.

0 Reacties

Reactie plaatsen

top tien

 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555

Laatste media