Zoek je een baan? Lees onze tips!

Nadat ik in juli was afgestudeerd ging ik op zoek naar een baan. Dit was nog best een opgave. Ik was er zelf van overtuigd dat ik met mijn studie geliefd zou zijn in de arbeiderswereld, maar dat bleek toch even anders te zitten. Steeds meer jongeren gaan studeren, waardoor het hebben van een universitaire diploma weinig indruk meer maakt op werkgevers. Ook is het hebben van werkervaring in deze tijd enorm belangrijk. Soms gaat dit zelf zo ver dat er van je verwacht wordt dat je tijdens je studie al fulltime gewerkt hebt bij een top bedrijf.  

Enfin, tijdens mijn jobhunting ben ik erachter gekomen wat je moet doen en wat je nodig hebt om je (droom)baan in de wacht te slepen. Ik wil daarom deze tips met je delen, want ik weet hoe moeilijk het is om een baan te vinden. En in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn, toch?

Tip 1: Zoek verder dan je neus lang is
Zoek niet alleen naar vacatures op de standaard vacaturesites, zoals Indeed en de nationale vacaturebank. Ga ook na bij jezelf wat jou ideale baan is en in welke sector. Misschien kom je na een tijdje Googlen wel uit bij een aantal leuke bedrijven waar je zou willen werken. Kijk op hun websites naar vacatures en als ze geen vacatures open hebben staan, schroom dan niet om een open sollicitatie te sturen.

Tip 2: Geen standaard sollicitatiebrief
Zelf vind ik het schrijven van sollicitatiebrieven leuk werk, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen deze passie met mij deelt. Toch wil ik je adviseren om niet een standaardbrief te schrijven die je voor al je sollicitaties gebruikt. De werkgevers waar je solliciteert zullen dit namelijk opmerken en dat is echt een no go. Schrijf dus voor elke sollicitatie een andere brief. Verwerk er punten in die in de vacature naar voren komen en pas jou kwaliteiten daar op aan.

Tip 3: Schrijf een adviesbrief
In plaats van een sollicitatiebrief kan je ook een adviesbrief schrijven. Een adviesbrief is simpelweg een brief waarin jij een probleem of vraagstuk met betrekking tot het bedrijf aankaart. In de brief verwerk je vervolgens wat jouw ideeën zijn om het probleem of vraagstuk op te lossen. Zo kan je meteen je kwaliteiten showen en val je zeker op.

Tip 4: Pas je CV aan
Stem niet alleen je sollicitatie of adviesbrief af op het bedrijf, maar ook je CV. Leg accenten in je CV op de eisen die in de vacaturetekst en functieomschrijving worden benoemd. Hierdoor geef je jezelf een grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Ben je op zoek naar een baan? Laat mij in de reacties weten hoe jij je jobhunting aanpakt. De leukste baan vind je trouwens op onze vacaturepagina.

1 Reacties

Gerald - Nov 16, 15

Leuk artikel!

Reageer

Reactie plaatsen

top tien

  • Event descriptions and details here for the blog post title

    5555
  • Event descriptions and details here for the blog post title

    5555
  • Event descriptions and details here for the blog post title

    5555
  • Event descriptions and details here for the blog post title

    5555
  • Event descriptions and details here for the blog post title

    5555

Laatste media