Must read als je werkplek eruit ziet als een stilleven van kantoorrommel!

We kennen het allemaal wel. ’s Ochtends vroeg beginnen we met een opgeruimd bureau, maar na een uur ziet het er meer uit als een stilleven van kantoorrommel. Overal staat en ligt wat: stapels papieren, vieze koffiemokken, bananenschil, broodkruimels, pennen en nog meer troep. Tijd voor verandering, want je werkplek beïnvloedt je werk en je stressniveau.

“In de loop van de dag creëer ik toch een soort jungle van kantoorspullen op mijn bureau…”

‘Clean Desk Policy’ is al een aantal jaar een populair kantoorbeleid. Zelf ben ik een voorstander van dit beleid, maar meestal schiet het er bij in. In de loop van de dag creëer ik toch een soort jungle van kantoorspullen op mijn bureau, waardoor ik weer gefaald heb in het hanteren van de Clean Desk Policy. Het is niet dat ik niet mijn spullen op wil ruimen, maar ik mis gewoon de routine van opruimen. Ook hebben veel spullen geen vaste plek, waardoor ze overal en nergens rondslingeren. Hoe kan ik dit verbeteren? Beter gezegd: hoe kan ik een clean desk bereiken? 

De 5S-methode
Voor het opgeruimd krijgen en houden van je werkplek is de 5S-methode ontwikkeld. De 5S-methode bestaat uit de volgende punten:

1. Scheiden: bekijk al je spullen grondig en ga na wat je wilt houden en wat je weg kan gooien of weg kan geven aan bijvoorbeeld collega’s.

2. Schikken: de spullen die je bewaart ga je schikken, hiermee bedoel ik dat je je spullen een vaste plek gaat geven.

3. Schoonmaken: maak je werkplek helemaal schoon. Dit werkt fijner en het is goed voor je gezondheid.

4. Standaardiseren: maak een planning van wat je dagelijks of wekelijks moet doen om je werkplek schoon en opgeruimd te houden.

5. Systematiseren: ga na of je je aan de planning houdt en of je deze wekelijks voltooid.

Ik hanteer nu de 5S-methode met succes. Ik hoop dat jij er ook baat bij hebt!

0 Reacties

Reactie plaatsen

top tien

 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555

Laatste media