Muziek geeft mij vleugels

Ik zweer bij hardlopen met muziek. Het geeft mij motivatie, stimulans, afleiding en focus. Als ik ga hardlopen zonder muziek, kom ik niet lekker in mijn ‘running flow’. Ik ga letten op mijn ademhaling, wat er voor zorgt dat ik bijna stik omdat ik onregelmatig ga ademhalen. Ook ga ik mij irriteren aan het geluid van elke stap die ik maak. Ik heb schoenmaat 36, maar op dat moment lijk ik wel klompvoeten te hebben, zo’n herrie dat het maakt. Goed, nu overdrijf ik natuurlijk, maar om je een beeld te geven, ik kan niet zonder muziek tijdens het hardlopen.

Hardlopen met muziek heeft ook nog voordelen. Onderzoek toont namelijk aan dat muzikale ondersteuning je beter kan laten presteren. Zo blijkt uit een onderzoek van de Brunel Universiteit in Londen dat sportieve prestaties met achtergrondmuziek tien procent beter zijn dan zonder muziek. Dit effect is zelfs nog sterker als de muziek is aangepast aan het ritme van je looppas. Dit zorgt namelijk voor een verbetering in prestaties van gemiddeld twintig procent.

Waar moet je op letten?

1. Beat & hartslag
Een beat heeft dus veel invloed op je looppas tijdens het hardlopen. Het ideale hardloopnummer heeft een beat van tussen de 120 en 140 beats per minute (bpm). Daarnaast wordt er aangeraden om het aantal beats gelijk te stellen aan je hartslag. Als je dus rent met 120 bpm, dan is het beste dat je ook een hartslag van 120 slagen per minuut hebt.

2. Goed gevoel
Niet alleen een goede beat is belangrijk. Ik vind het zelf fijn als het een nummer is dat ik goed ken en waarbij ik een goed gevoel krijg. Zo krijg ik een enorme kick van P!nk – So What. Het nummer geeft mij altijd extra motivatie om nog harder te rennen ook al kan ik niet meer.

Kortom, muziek geeft mij vleugels!

0 Reacties

Reactie plaatsen

top tien

 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555

Laatste media